Vrachtwagenrijbewijs halen?

Nadat wij samen het traject van informatiebijeenkomst, persoonlijk kennismaking en planning hebben afgerond kun jij starten met de rijopleiding tot vrachtwagenchauffeur met baangarantie.

OPLEIDINGSBROCHURE AANVRAGEN

De gehele rijopleiding C evt. gevolgd door de CE bestaat uit 2 delen: de theorieopleiding en de praktijkopleiding.

STAP 1: KOM NAAR INFORMATIEBIJEENKOMST

 

VRIJBLIJVEND AANMELDEN

STAP 2: DE THEORIEOPLEIDING

De theorieopleiding bestaat uit 3 modules; M1, M2 en M3. Het niveau van de theorieopleiding is MBO 2/3.

Een juiste instelling, motivatie en discipline zal ervoor zorgen dat jij de theorie opleiding succesvol kunt af ronden en kunt starten met de praktijkopleiding. Onze deskundige en professionele instructeurs zullen er alles aan doen om jou zo optimaal mogelijk voor te bereiden op de af te leggen theorie-examens.

IN 3-STAPPEN JOUW VRACHTWAGENRIJBEWIJS

STAP 3: DE PRAKTIJKOPLEIDING VOOR RIJBEWIJS c(E)

Eindelijk is het zover, jij gaat rijden!

Na het behalen van de module 1 van de theorieopleiding mag jij al starten met de praktijklessen. De praktijklessen, die jij zult volgen bij Rijcenter Gons worden ingepland op basis van het rijlesurenadvies wat jij tijdens de gereden ‘intest’ hebt ontvangen

We doen een ‘intest’ met een instructeur waarin je twee uur mag rijden in een vrachtwagen. Tijdens deze rijtest worden je vaardigheden als vrachtwagenchauffeur getest en geëvalueerd. Hieruit volgt een beoordeling en bijbehorend het advies voor de rijopleiding.

Het rijlesurenadvies voor het C rijbewijs ligt gemiddeld tussen de 25 en 28 rijlesuren.

Kan je ook niet wachten om te starten met de rijopleiding tot vrachtwagenchauffeur?

AANMELDEN

VOOR EEN GRATIS VRIJBLIJVENDE INFORMATIEBIJEENKOMST OF TELEFONISCH 1-OP-1 INTRODUCTIEGESPREK

RIJBEWIJS C THEORIE- & PRAKTIJKOPLEIDING

De theorieopleiding wordt altijd gestart met Module 1. In deze theorie module wordt aandacht besteed aan de volgende onderdelen:

 • Verkeer
 • Techniek
 • Lading
 • Wetgeving

Als je Module 1 succesvol hebt afgerond mag je verder de Module 2. In deze module worden de volgende onderdelen behandeld:

 • Voertuigkennis
 • Optimaal gebruik van het voertuig
 • Taak chauffeur bij onderhoud en storing
 • Elektronische en mechanische systemen
 • Lading en landing zekeren

Als laatste theorie onderdeel volg je dan nog Module 3. Deze module leert jou alles over:

 • Wetgeving – Arbeidstijdenwet en -besluit
 • Tachograaf
 • Wetgeving (documenten)
 • Veiligheid en gezondheid
 • Branche en bedrijf

Voor alle drie modules moet er bij het CBR een theorie-examen aflegt worden. Per theorie-examen krijg jij 65 vragen waarbij jij met 52 antwoorden of meer goed geslaagd bent.

Naast de theorie-modules en de praktijklessen C moeten er ook 2 praktijkonderdelen gevolgd worden. Dit zijn de Praktische Toets en de Toets Besloten Terrein. Zie hieronder meer informatie over beiden toetsen.

De combinatie van het rijbewijs C en de Code 95 zorgt er voor dat jij 5 jaar lang beroepsmatig een vrachtwagen mag besturen. Zonder geldige Code 95 mag je wel een vrachtwagen besturen, maar geen commerciële ritten uitvoeren. Na geslaagd te zijn voor de 3 theorie modules, het praktijkexamen C en de praktijkexamens voor de Praktische Toets en de Toetst Besloten Terrein (totaal 6 examens) ben jij in het bezit van het rijbewijs C incl. Code 95.

De Praktische Toets

Bij de Praktische Toets bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte. Tijdens de opleiding leer jij hoe jij een vrachtwagen moet beladen, lossen en stuwen.

Hierbij maak jij gebruik van een palletwagen en de laad-, los-, span- en stuwmiddelen. Als vanzelfsprekend staat veilig werken in de Praktische Toets voorop.

De Praktische Toets vindt plaats in de praktijkhal op de praktijklocatie van Rijcenter Gons.

De Praktische Toets wordt afgesloten met een praktijkexamen van 60 minuten.

De Toets Besloten Terrein

Bij de Toets Besloten Terrein leer je het echte manoeuvreren met de vrachtwagen.

Daar waar jij tijdens de praktijklessen zo’n 95% van de lesuren vooruit rijdt zul jij tijdens de Toets Besloten Terrein 95% in zijn achteruit rijden.

Elf verschillende oefeningen moet jij zowel ‘over links’ als ‘over rechts’ en dan veilig en vloeiend kunnen uitvoeren. Tijdens de hele toets mag jij geen obstakel raken, ook niet bij evt. correcties en het positioneren.

De Toets Besloten Terrein sluit je ook af met een praktijkexamen van 30 minuten. Module 2 en Module 3 zorgen er samen met de Praktische Toets en de Toets Besloten Terrein voor dat jij de Code 95 behaalt.

HET CE RIJBEWIJS

Aansluitend aan het C rijbewijs kun jij nog het CE rijbewijs behalen.

Voor het CE rijbewijs hoef je geen theorie onderdelen meer te volgen, enkel nog praktijklessen te volgen.

Jij rijdt wederom een intest van 2 uur, waarna jij een rijlesuren advies voor de CE opleiding ontvangt. Het rijlesurenadvies voor het CE rijbewijs ligt gemiddeld tussen de 20 en 25 rijlesuren. Dit aantal rijlesuren wordt dan gelijktijdig met het praktijkexamen CE voor jou ingepland.
Als jij rijexamen CE met goed gevolg aflegt dan ben jij ook in het bezit van het CE rijbewijs.
Voor het CE rijbewijs geldt ook de Code 95 die jij al met het C rijbewijs behaalt.

Eerst meer weten?

Vraag onze gratis opleidingsbrochure aan.
Overweeg je om vrachtwagenchauffeur te worden en wil daar je graag meer over weten? Vraag onze opleidingsbrochure aan met meer informatie of stel je vraag direct via onze contactpagina.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*

© 2024 Rijbaan. Alle rechten voorbehouden. | Privacyverklaring